INNOVÁCIÓ

Mi a Carbon?

 

A Carbon szénszál: szó szerint egy szénből készült rostanyag. A normál szénszálak esetében a széntartalom legalább 90%, ez a nagy rugalmassági moduluszú szénszálak esetében 100%. A másodlagos elem a nitrogén.

A szénszál előállításakor a poliakrilnitril (PAN) rostot megsütik, a kátrányt vagy más szerves szálat inert környezetben melegítik, hogy a szénen kívüli elemek kiváljanak.

Két fő jellemzője az erő és a kis súly. A szénszál különféle egyéb jellemzőkkel is rendelkezik, mint például a rozsdaállóság, valamint a kémiai és termikus stabilitás, így rendkívül megbízható felületet alkot.

A többi szálas anyagtól eltérően, amelyeket hosszanti sűrűségükkel (fonal finomsági száma) jelölünk, a szénszálakat az elemi számok sűrűségével jelöljük, például Stratishoz 6 000 és 12 000-es szálakat használunk, így minden szálon 6 000 vagy 12 000 elemi szénszál lesz. A Stratis Japánban és Koreában gyártott ultramagas szilárdságú, űrrepüléshez használt szénszálakból épül fel.

 

Hogyan készül a Carbon szál?

 

  1. A kiindulási pont egy kiváló minőségű poliakrilnitril (PAN) kezdeti rostszál, melyet kifejezetten a szénszál előállítására terveztek.
  2. A PAN szálat ezután megnyújtják és feszítik, hogy optimalizálják a molekuláris és szerkezeti irányokat.
  3. A beépített minőség-ellenőrzés biztosítja a folyamat folytonosságát és hatékonyságát.
  4. A kezdeti anyagot forró levegővel reagáltatják, így oxidált poliakrilnitrilrá alakul.
  5. A szálat fokozatosan magasabb hőmérsékletnek teszik ki egy nitrogénnel töltött kemencében, így szénszállá alakul. A szénszál végleges tulajdonságait több mint 1 000–2 000 Celsius fokon éri el, amely megteremti a szilárdságot és a merevséget, valamint más anyagjellemzőit.
  6. 2 000–3 000 Celsius fokon a nagy moduluszú típusok grafitosítás útján jönnek létre.
  7. A szénszálat felület kezelik vagy maratják, hogy olyan felszínt hozzanak létre, amely hatékonyan kötődik.
  8. A szálkezelési tulajdonságok (a nedvesedés és a kötés) elősegítésére egy polimer bevonatot alkalmazunk.
  9. A folytonos rostszálat felcsévélik orsókra.
Carbon-Fibre-Circle-1-2

Vedd fel a kapcsolatot

Keress fel minket az alább kattintva és kérj vitorládra árajánlatot: