INNOVÁCIÓ

Mi az ICE?

 

Az ICE egy nagy teljesítményű szalag, melynek számos felhasználási módja van különböző piaci szegmensekben – mindenhol, nagyobb szilárdságra, biztonságra, súlymegtakarításra vagy tartósságra van szükség, az ICE jó opció.

Az ICE ugyanakkora súlyú acélhoz viszonyítva 11-szer erősebb. Különleges típusú UHMWPE-ból (Ultra High Molecular Weight Polyethylene) - azaz rendkívül nagy molekulatömegű polietilénből – készül, így nemcsak a világon elérhető legerősebb UHMWPE szalag, hanem nagyobb moduluszú is, valamint jobb UV ellenállással, deformációs és hő-öregedési tulajdonságokkal rendelkezik, mint a többi UHMWPE szál.

Az ICE az elérhető leginkább környezetkímélő UHMWPE termék, amelyet környezetbarát, oldószermentes eljárásban gyártanak. Ennek eredményeként a szalag nem tartalmaz további feldolgozási segédanyagokat vagy oldószermaradványokat. Hőre lágyuló jellege miatt akár újra is hasznosítható.

Az ICE-szal készített vitorlák még súlyos erők hatására is megtartják alakjukat, az UV nem károsítja őket, rengetegszer összehajthatóak és kibonthatóak. Az ICE szalag lapos formája természetesen járul hozzá a vitorla sík alakjához, így nincs szükség komoly anyagformálásra.

ICE TULAJDONSÁGAI

2 MM-ES SZÁL

Elsődleges tulajdonságokat a felső táblázat mutatja.

EGYEDI TULAJDONSÁGOK

Az ICE egyedülálló tulajdonságainak kombinációját kínálja a felhasználójának. Erős - 11x erősebb, mint az acél – rendkívül könnyű, tartós, ellenáll az időjárási viszontagságoknak, a hőmérséklet-változások nem befolyásolják nagymértékben a tulajdonságait és környezetbarát módon készül.

NAGYON MAGAS MODULUSZ

A nyúlási együttható (rugalmassági modulusz vagy Young-modulusz) egy elasztikus izotróp anyag húzásra történő alakváltozásának mértéke, amit az anyag merevségének jellemzésére használnak. Az ICE nagyon magas moduluszú (azaz nagyon merev, nem nyúlik), különösen olyan anyagok esetében, amelyek ilyen alacsony sűrűségűek. Az ICE magasabb moduluszú, mint a többi UHMWPE anyag. Lásd az alsó táblázatot.

TESZTEK

Kémiai tulajdonságok

Az ICE természetes jellemzője, hogy jó kémiai ellenálló képességgel rendelkezik a vegyi anyagokkal szemben. 70 Celsius fok hőmérsékletnek történő hosszas kitettség sem változtatja meg az anyag tulajdonságait. Az ICE ellenálló olyan vegyi anyagokkal szemben, mint a 10% nátrium-hidroxid, 10% kénsav és a víz.

Eróziós védelem

A rostokat gyengíti az UV sugárzás, amit a kezdeti tervezés során figyelembe kell venni. Kültéri tesztek során (ISO 877), közvetlen időjárási viszonyok mellett, dél felé, 5°-os szögben (Északi-féltekén), mindenféle védelem nélkül, az ICE szalag nemcsak kevesebb degradációt mutatott, mint más nagyteljesítő képességű fonalak, hanem a hagyományos UHMWPE fonalnál is kisebbet. Lásd a felső táblázatot.

Teljesítmény alacsony hőmérsékleten

Az UHMWPE anyagok szilárdságát befolyásolja a hőmérséklet. Amint az alábbi ábra mutatja, ezek rugalmassági modulusza és szakítószilárdsága magasabb hőmérsékleteken jelentősen csökken. Más nagy teljesítményű anyagoktól eltérően azonban az UHMWPE anyagok nem válnak törékennyé alacsony hőmérsékleten: éppen ellenkezőleg, erősebbek lesznek. Lásd az alsó táblázatot.

Vedd fel a kapcsolatot

Keress fel minket az alább kattintva és kérj vitorládra árajánlatot: