INNOVÁCIÓ

Mi a Technora?

 

A Technora egy para-aramid nagy teljesítményű anyag, amely co-polimerekből készül, másfajta eljárással PPTA-ból (Twaron). Kizárólag a Teijin Aramid gyártja (Japán, Matsuyama).

A Technora nyolcszor erősebb az acélnál, magas moduluszú, nagy hő- és kémiai ellenállással rendelkezik. Kiváló tulajdonságai miatt ezt a szálat elsősorban ipari és megerősítési célokra használják.

Technora szál előnyei:

  • Kiválóan ellenáll a hődegradációnak,
  • Jó szakítószilárdsággal bír és kifáradásra sem hajlamos,
  • Ellenáll a vegyi anyagoknak és a sós víznek,
  • Jól alakítható a különböző alkalmazási típusokhoz,
  • Hosszú formatartás, stabilitás jellemzi.
Technora
Technora-vs-Vectran-and-Twaron-2

Technora a Stratisban

 

A Doyle Stratis vitorlában mind a fekete színnel festett, mind a természetes színű Technorát használjuk: a fekete jobban ellenáll az UV sugárzásnak, így jobb választás a Twaronnál vagy a Kevlarnál ott, ahol fontos a tartósság.

Ezt a fekete szálat úgy állítják elő, hogy a reakcióban 5%-ig nano-méretű karbont adnak, ami a polimer kondenzációja során visszafordíthatatlanul megköti a karbont a szálakba.

A természetes színű Technora bronz, amely a legjobb adottságot nyújtja a túrahajók és a superyachtok vitorláihoz. A természetes színű rost felületi kémiai tulajdonságai kissé eltérnek a fekete szálakétól - a Stratis ragasztórendszerrel végzett alapos tesztelés után finomhangolásra került a legjobb ragasztóarány ehhez a szálhoz. Valójában a tapadása jobb, mint bármely más szálé, ezért ideális választás akkor, ha a hosszútávú tartósság és a laminátum integritása létfontosságú.

A fekete Technora mechanikai tulajdonságait némileg befolyásolja a karbon hozzáadása, ezért a természetes színű Technora kissé magasabb moduluszú és szakítószilárdságú.

A bal oldali táblázatban feltüntetett különbségek ellenére valójában alig van különbség a Technora és a Vectran között, ami hasonlóan ellenálló a hajlításból eredő kifáradással szemben.

Vedd fel a kapcsolatot

Keress fel minket az alább kattintva és kérj vitorládra árajánlatot: