Szójegyzék

Átló: Irány az anyag mentén, 45 fokban a merevítő fonalakra és a töltetre.

Beszúrás: Fonal vagy rost, amelyet közvetlenül a szövetbe raknak, anélkül, hogy először megszőtték, vagy beletették volna a vászonbevonatba.

Count (szálsűrűség): A merevítő fonalon és a tölteten áthaladó szálak száma/inch (2,54 cm).

Crosscut/Keresztszőtt: Vitorlalap elrendezés, amelyben a varratok nagyjából párhuzamosak, tipikusan merőlegesek a hátsóélre.

Csúszás: A szál állandó nyúlása egy folyamatos igénybevétel hatására.

Dakron (poliészter): Az 1950-s évek elején mutatták be a gyárilag előállított poliészter szálat, ami azóta is a legkedveltebb vitorla anyag. A leggyakrabban a DuPont Dacron® termékeként hivatkoznak rá, ami a Type 52 moduluszú anyag kifejezetten vitorlagyártáshoz. Az Allied Signal legújabb termékének, a 1W70 poliészternek 27%-kal nagyobb szakítószilárdsága van, mint a Type 52 anyagnak. Egyéb poliészter márkanevek a Terylene®, a Tetoron®, a Trevira® és a Diolen®. A poliészter jó tulajdonságai közé tartozik a rugalmasság, a nagy kopásállóság, a magas UV ellenálló képesség, a nagy hajlítószilárdság és alacsony költség. Az alacsony nedvszívó hajlam a gyors száradást segíti. Noha a poliésztert felváltották a magas rugalmassági moduluszú anyagok, mint például a Doyle Stratis termékei, a tartóssága és az ár-érték aránya még ma is népszerű választássá teszi a túrahajó vitorlaanyagok között.

Dyneema: A Spectra®-val egyenértékű Dyneema®-t a holland DSM cég gyártja. Az európai vitorlagyártók által kedvelt anyag, többféle fonalméretben kapható, mint a Spectra. Utóbbi népszerűsége Észak-Amerikában folyamatosan nő.

Elemi szál: A rostszál elemi darabja, mely természetes vagy műanyag textilszálból áll. Az elemi szálak sodrásával, kötegelésével jön létre a rostszál.

Film: Egy extrudált műanyag fólialap. A filmanyag kiválóságai közé tartozik az alacsony nyúlás, a jó bias stabilitás, alacsony porózusság és jó kötődés. Kevésbé előnyös tulajdonságai az alacsonyabb szakítószilárdság, relatív nagy zsugorodási hajlam a gyűrődések és ráncok hatására.

Fonal: Folytonos szálú rostanyag, amelyben az egyes rost csoportok egymásba vannak csavarva. Ezeket a fonalakat szövetek készítésére használják.

Fonál finomsági fok: Az adott anyag egy 9000 m hosszú folytonos szálának súlya grammban. Minél kisebb a szám, annál finomabb a rost. A magasabb szám nehezebb szálat jelöl, ezek általában tartósabbak szövetek.

Fonál finomsági fok/inch: Gyakran DPI (denier per inch) rövidítéssel jelölik, és a relatív súlyhoz viszonyított szilárdság mértékét fejezi ki. Az elsődleges szál irányába vett egy inchnél nagyobb rostszálak számosságát mutatja.

GSM: Sűrűség (g/m2)

Hajlítószilárdság: A rostszál képessége, hogy megőrizze erősségét előre-hátra hajlítás után – általában a szakítószilárdság csökkenése %-ban kifejezve rázó és hajtogató tesztek után.

Kezdeti rugalmassági modulus: Az anyag nyújtó feszültség hatására bekövetkező fajlagos nyúlás mértéke. A kezdeti rugalmassági modulusz általában egy adott rostra jellemző szám. Minél nagyobb ez a szám, annál kisebb az alakváltozás mértéke.

Kitöltő anyag: A fonalak vagy szálak, amelyek az anyag széltében haladnak merőlegesen a merevítőfonal irányára.

Laminátum: Film, vászonbevonat és/vagy taft rétegeiből készített szövet, melyet nagy nyomással és/vagy hőhatással ragasztanak egymáshoz, így egy összetett vitorla anyagot létrehozva.

Láncfonál: A fonalak vagy rostok a szövetben, melyek a filmtekercs vagy az anyag hosszában futnak végig, és a szőtt anyagban megtöltött fonalakkal vannak összefonva.

Megnyúlás: A kezdeti anyag hossza és nyúlás hatására létrejövő hossz különbsége 1/100-d inch-ben kifejezve.

Nylon: Az első, 1938-ban előállított nylon az első teljesen szintetikus szál, amelyet kifejlesztettek. A vitorlavászon iparban teljes sugárirányú és aszimmetrikus spinnakerekben használják könnyű, nagyszilárdságú, kiváló kopásállósága és rugalmassága miatt. Ennek ellenére nem áll jól ellen a nyúlásnak, ami nem nagy tényező a hátszélvitorlákban, de alkalmatlanná teszi nagyvitorlákhoz és orrvitorlákhoz. A nylon érzékenyebb az UV és kémiai degradációra, mint a poliészter, ezért soha nem szabad mosni klór tartalmú fehérítővel. Fizikai tulajdonságait akár 100%-kal is megváltoztathatja a nedvesség felszívódása miatt.

Oldalarány: Elsőél osztva az alsóél hosszával.

Primer fonalirány: Nyúlás szempontjából a leginkább ellenálló irány, általában a nagyobb fonalszám vagy nagyobb modulusz szál miatt.

Radiál: Panel elrendezés, ahol a varratok és panelek a vitorla sarkaitól a legnagyobb terhelés irányába mutatnak sugárirányban.

Ráncosság: A szálak vagy fonalak hullámossága, amikor azokat egymás alatt/fölött vezetik át az anyagon belül. A „ráncosság” növeli a csúszást azáltal, hogy terhelés alatt a szálak kinyúlnak a terhelés irányában, és elvezetik a terhelést a kevésbé igénybe vett irányban.

Rostszál: Az anyag alapegysége, amit fonalszálba fonnak, majd a szövet előállításához használnak.

Szakítószilárdság: A rost, szál vagy szövet húzófeszültség ellenállási mértéke.

Szál irány: A rost vagy fonál iránya a láncfonálban, feltöltésben vagy átlósan.

Szőtt: Olyan anyag, melyben a rostok/szálak szabályszerű rendszerességgel egymás fölé, alá egymásba vannak fonva. Szövés típusok: egyenes/sima/lapos, forgószálas és kosár.

Taft: Lefedésre felhasznált befejezetlen anyag, melyet általában laminált vitorlavászonra használnak a tartósság fokozására és a kopás ellenállóság érdekében.

Tapintás: Az anyag tapintásának szubjektív körülírása, mint puhaság, érdesség, szárazság stb.

Tartósság/ellenállóság: A szál szakadási feszültsége grammban vagy denierre eső erőben kifejezve. Az ellenállóság a szálak szakadási szilárdságára vonatkozik, és nem összekeverendő a modulusszal, amely közvetlenebb kapcsolatban áll a szálak nyújthatósággal szembeni ellenálló képességével.

Technora: A Tejiin Japánban gyártott Technora hasonló vagy valamivel alacsonyabb kezdeti moduluszt mutat, mint a Kevlar 29, és kissé nagyobb ellenállást a rugalmassági kifáradásnak. A rost alacsonyabb UV ellenállását fokozza a természetes aranyrost elhalása. A Technora-t leggyakrabban (X-réteg) laminált vitorlás ruhákban használják fel.

UV ellenállás: A napfény anyagra gyakorolt hatásának mértéke. Az UV ellenállást általában azzal az idővel fejezik ki, amelyben egy napfénynek kitett anyag elveszíti törésmentességének felét. Vászonbevonat: Alapszövet, melyet a szálak rácsos mintázatban történő elrendezésével hoznak létre, a szálakat egymáshoz csatlakoztatva. A vászonbevonatot úgy lehet előállítani, hogy a töltelék-és láncfonalakat egymás fölé és alá vezetik; kötés útján, amelyben a szálak minden kereszteződésnél vannak összekötve, vagy a szálakat egyenesen fektetik egymásra, és összekeverik őket a kereszteződésben ragasztóval.

Vitorlakészítők súlymértéke: 2,5 hüvelyk x 36 hüvelyk méretű szövetdarab súlya unciában (=2835 g)

Vedd fel a kapcsolatot

Keress fel minket az alább kattintva és kérj vitorládra árajánlatot: