INNOVÁCIÓ

SZÖVÖTT VITORLA ANYAGOK

Néhány évtizeddel ezelőtt még a dakron vitorla volt a vitorlás innováció zászlóvivője, mára a versenyzésben részben átvették a helyét a magas modulusú szálakkal erősített kompozit és laminált vitorlaanyagok. A dakron mégis sokáig velünk fog maradni, de miért is?

Még mindig a legtartósabb és leggazdaságosabb vitorla anyagnak tekinthető. Szabása és tervezése sok évtizedes tapasztalaton alapul. Könnyen kezelhetőek, könnyen javíthatóak, könnyen egyedi igényekhez szabhatóak. Sok versenyosztályban osztályelőírás a dakron anyag használata. És végül, de nem utolsósorban: mint minden más, a dakron anyag és dakron vitorlakészítési technológia is óriásit fejlődött az elmúlt időben. Amit a Doyle-nál kínálunk dakron vitorlákból, az nem a múlt, hanem a jövő: bizonyos helyzetekben, bizonyos célokra (pl. túrázás, élményvitorlázás) egészen egyszerűen indokoltabb a dakron vitorlaanyag használata, mint a laminált membránoké. A kifinomult gyártási folyamat pedig a dakron vitorlák minőségét is a legmagasabb polcra emeli, sokféle kivitelben elérhetőek, szinte már kompozit struktúrákban is - nálunk. Mindezt elérhető áron, kiváló ár-érték arányban. A vitorla élettartama tovább növelhető kopásvédelem és más apró technikai megoldások segítségével. Az aprólékos tervezéssel együtt mindezek több ezer tengeri mérföldnyi nyugodt utat biztosítanak a vízen.

DAKRON

A poliészter szálakból készült anyagok tulajdonságai közé tartozik a kiváló rugalmasság, a nagy kopásállóság, a nagy UV ellenállás, a nagy szakítószilárdság és az alacsony gyártási költség. Az alacsony nedvszívó képesség pedig lehetővé teszi a szálak gyors száradását. Noha a csúcsminőségű hajókon a dakront felváltották a nagyobb moduluszú anyagok, például a Doyle Stratis vitorlákban alkalmazott kompozit szerkezet, a dakron tartóssága bizonyított, és árfekvésük alapján továbbra is népszerűek pl. a cirkálók vitorlái között.

Keresztszövésű (crosscut) dakron anyagú vitorla, part menti vitorlázáshoz:

A keresztszövött szálakból kialakított dakron vitorlák a legtöbb túrahajós számára a standard választás, a tartósság és az ár-érték arány megtestesítője.  Megfelelően karban tartva és megvigyázva, egy ilyen vitorla akár 20 év múlva is használható állapotban marad. Ezek a vitorlák radiálisan szőtt dakronból is elérhetőek.

Keresztszövésű dakron vitorla nyílt vízi vitorlázáshoz:

A Doyle tengeri vitorlái jelentős erősítéseket kapnak a part menti társaikhoz képest, ideértve a szokásosnál nagyobb ragasztást, további lapos tapaszokat az élek körül, szélesebb varratokat extra öltéssel, erősebb kiegészítőket. A vitorlák a legmagasabb szakítószilárdságú poliészter szövetből készülnek szoros szövéssel, hogy alakjukat hosszú ideig tartsák. Ezek a vitorlák radiális szálszövetű kivitelben is elérhetőek.

HIBRID DACRON

A Dacron-Dyneema hibrid egy új technológia a szőtt vitorlaanyagok között. A radiál szabású túravitorlák között a Dacron-Dyneema keverék biztosítja a legjobb minőséget. A szövött szerkezetbe foglalt Dyneema szálak következtében a vitorla nemcsak tartós és erős, de jobban ellenáll a kopás, valamint a penészedés okozta károsodásnak is.

Az alkalmazástól függően különböző súlyú anyagok állnak rendelkezésre a kívánt vitorla elkészítése céljából, ne tegyük feleslegesen nehézzé a vitorlázatot és a hajót. Szakértőink állnak rendelkezésre a megfelelő anyag kiválasztásában is.

HYDRANET

A hydranet anyag két szövési technikával is elérhető: keresztszövésű (crosscut) és radiális kivitelben.

Ezek a vitorlák kényelmesen kezelhetőek, jól terhelhetőek, kevéssé hajlamosak a penészedésr, és magas az élettartamuk

Keresztszövött hydranet

Ez egy szorosan szőtt, nagy szakítószilárdságú ultra-polietilén háló tengeri vitorlázók számára. Ezt az egyedi konstrukciót nagy teljesítményű szövőgépek segítségével gyártjuk.

Radiálisan szövött hydranet

A radiális irányú szálakból szőtt Hydranet vitorláink páratlan szilárdsággal és hosszú élettartammal rendelkeznek, maguk mögé utasítva más szövött technikákkal vagy néhány laminált technikával készült vitorlatípust is. A radiális hydranet anyagnál rendkívül nagy az ultrapolietilén szálak aránya a vitorla terhelési vonalainak irányában. A szoros szövés pedig kiváló formatartást biztosít. Azokat a tervezési célokat, amelyeket korábban csak laminátumokkal lehetett megvalósítani, a Hydranet radiállal már szőtt vitorlák esetében is el lehet érni. A radiális szálakból szőtt anyagok sokféleképpen kombinálhatóak a jobb összetétel eléréséért.

crosscut (fenti kép) radiál (alsó kép)

Vedd fel a kapcsolatot

Keress fel minket az alább kattintva és kérj vitorládra árajánlatot: