TIPPEK & TANÁCSOK

VITORLA KARBANTARTÁS

 

Gondos ápolás és karbantartás biztosítja, hogy Doyle vitorláidat, hogy a lehető leghosszabb ideig kitartsanak. A Doyle karbantartási és javítási szolgáltatásokat nyújt szerte a világon. Munkatársaink megfelelően képzettek a vitorlák jellemző problémáinak azonosítására mielőtt azok drága és kellemetlen katasztrófákká válnának, és hasonlóan a hajó egyéb felszereléseidez, évente javasoljuk a rendszeres ellenőrzést.

Ha javításra van szükség, a Doyle Sails az egyes feladatokat kiértékeli, hogy meghatározza a sérülés mértékét, a vitorla várható élettartamát és a hajó jövőbeli használatát. Ezen értékelés után tudjuk ügyfeleinknek a legmegfelelőbb szolgáltatási ajánlást és becslést nyújtani. A személyes és professzionális szolgáltatás biztosítja, hogy az ügyfél tudja, mit kap és mire fizet.

Gyors tippek:

  • Kerüld a vitorlák tervezett széltartományon kívüli használatát
  • A vitorlákat csak a kijelölt pontokon reffelje
  • A vitorlák lobogását csökkentsd a minimumra
  • Tisztán és szárazon tárold a vitorlákat – ellenőrizd, hogy a tárolási hely jól szellőzik-e
  • Használd minden alkalommal a vitorla ponyvákat és zsákokat – ezzel minimalizálod az UV károsodások hatásait

MEGELŐZŐ KARBANTARTÁS

 

Javasoljuk, hogy vitorláidat évente egyszer ellenőriztesd és szervizeltesd. Minél hamarabb észleljük a problémákat, annál könnyebben megoldhatóak. Műhelyünkben megvizsgáljuk az összes varrást és felszerelést. Tárolás céljából a vitorlákat szárazon és sótól mentesen kell tárolni, ügyelj arra, hogy ráncok nélkül összehajtogatva és szobahőmérsékleten pihenjenek.

UV védelem: az ultraibolya sugarak a vitorlák első számú ellenségei. Ha a vitorlákat napfényen hagyják amikor nem használják, akkor gyorsan tönkremennek. Minden nagyvitorlát, hátszél vitorlát és staysail-t érdemes ponyvázni, ami betekert állapotban megvédi a vitorla anyagát a naptól.

Lobogás és túlterhelés: a vitorlák ápolása azzal kezdődik, hogy megtanuljuk őket megfelelően beállítani és használni. Ha hagyod, hogy a vitorla belobbanjon és a szél össze-vissza fújja, a vitorlaszövet gyorsabban megbomlik és hajlamos lesz a szakadásra. A genoa élek korrekt beállítása, a felhúzó és a sott feszességének helyes kezelése elősegíti a vitorla megfelelő beállítását és növeli a teljesítményt. Ügyelj arra, hogy a hátsóél ne lobogjon.

Vitorlák mosása: A használat gyakoriságától és a megtett kilóméterek számától függően szükség lesz a vitorlák mosására. A vitorlák mosása két célt szolgálhat: először a só és egyéb szennyeződéseket mossa le vízzel. A sós vitorlákat nehezebb kezelni, és mivel a só kristály szerkezetű, lerövidíti a vitorlák élettartamát. Másodszor a vitorlák mosása elősegíti az olaj-, zsír-, rozsda- és penészfoltok eltávolítását.

Vitorlatisztító használata: ne felejtsd elolvasni, értelmezni és követni az esetleges tisztítószerekre vonatkozó utasításokat.